Εκδήλωση Blogs, Internet: Η κοινωνία των πολιτών εν όψει των επόμενων εκλογών

Παρά τον καύσωνα η εκδήλωση έγινε. Κι ήταν αξιοπρεπής, κατά τη γνώμη μου. Λίγος κόσμος, γύρω στα πενήντα άτομα, σε μια αίθουσα που θα χωρούσε και διακόσια. Λιγώτεροι bloggers (εννοώ σκέτα bloggers, γιατί κάτι-άλλο-και-bloggers ήταν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης τηρήθηκε σχετικά πιστά. Μια πρώτη διαφορά που εντόπισα ανάμεσα στους ομιλητές είναι πως όσοι ήσαν πολιτικοί, απλώς μιλούσαν. Οι λοιποί είχαν και παρουσιάσεις.
Θα προσπαθήσω να βρω τις παρουσιάσεις για να τις ανεβάσω. Μέχρι τότε θα πρέπει να αρκεστείτε στις λίγες φωτογραφίες, το κακό βίντεο και στις εντυπώσεις μου. Φαντάζομαι αρθροίζοντας εντυπώσεις κι από άλλους παριστάμενους, θα πάρετε μια εικόνα.
Αυτά που συγκράτησα ήταν:
α. Τα μπλογκ δεν μπορούν να χειραγωγηθούν με τον τρόπο που χειραγωγούνται τα παραδοσιακά μέσα.
β. Οι πολιτικοί που ανοίγουν μπλογκ για να βγάλουν λόγο είναι χαμένοι από χέρι.Πρέπει να προσαρμόσουν το ύφος τους στο μέσο και κυρίως να ακούσουν και να συζητήσουν.
γ.Ο Γκυγιώμ Ντε Γκαρντιέ μας μετέδωσε μια εικόνα από τη μάχη στα social media στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές. Πριν τόνισε κάτι που του έκανε εντύπωση, πως το θέμα της ανωνυμίας αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά εδώ από την Γαλλία όπου όλοι θέλουν να ξέρουν με ποιον ‘μιλάνε’. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αξιοποίησε στο έπακρο τα νέα μέσα, είπε, αλλά , όπως συμπλήρωσε αργότερα ο Γιάννης Λάριος, ίσως κι εξ αιτίας αυτού, έχασε τις εκλογές.
δ. Η Κα Διαμαντοπούλου αγνοούσε την ενέργεια του Ε. Βενιζέλου για την κατάθεση του μπλογκ της Αμαλίας στη Βουλή. Επίσης μας αποκάλυψε ότι υπάρχει βίντεο με την ίδια να χορεύει ζεμπέκικο σε φιλική σύναξη κι ότι φοβάται μη βγει στον αέρα :D. Πέραν την πλάκας, τόνισε το φόβο των πολιτικών με τα νέα μέσα γιατί κάθε βήμα τους πια θα ‘παρακολουθείται’ (όπως στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή).

ε. Στο πρώτο πάνελ ο Γ. Λάριος μας έδωσε την πληφορορία ότι οι ασχολούμενοι με τα social mediα, συντάκτες κι αναγνώστες/θεατές ανέρχονται σε 100.000! Ακούσαμε ενδιαφέρουσες απόψεις για την νέα έννοια των κοινών αγαθών (commons) που φέρνει η ψηφιακή εποχή, από τον Θ. Καρούνο.

ζ.Στο δεύτερο πάνελ ο Μίμης Ανδρουλάκης ήταν απολαυστικώτατος αλλά δε θυμάμαι γρι για τι μίλαγε. Μάλιστα σταμάτησε τόσο απότομα που από αμηχανία ο κόσμος δεν τον χειροκρότησε. Ο Κ. Χατζηδάκης έδωσε μια σεμνή εικόνα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σαφώς πιο νεανικός κι επαναστατικός, διακοπτόταν συχνά πυκνά από τον Μ. Ανδρουλάκη. Συγκράτησα τα ρητορικά ερωτήματα του Ανδρουλάκη “ο Καζαντζάκης κι ο Μάρξ θα ήταν μπλογκερ σήμερα;”

Εν κατακλείδι νομίζω ότι η εκδήλωση άξιζε τον κόπο. ΄Ηταν η πρώτη του είδους της και πιστεύω ότι θα δούμε κι άλλες ανάλογες όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Blogs και ιστοδελίδες των ομιλητών

Στάθης Χαϊκάλης http://stathishaikalis.blogspot.com/, Communication Effect
Βασίλης Ασημακόπουλος: http://www.ece.ntua.gr/personal.html?id=52
Guillaume du Gardier: http://www.prthoughts.com/
Άννα Διαμαντοπούλου: http://www.diamantopoulou.gr/
Γιάννης Λάριος: http://ylarios.blogspot.com/, http://www.photoexit.blogspot.com/
Θόδωρος Καρούνος: http://users.ntua.gr/karounos/, http://tkarounos.blogspot.com/
Κωστής Χατζηδάκης: http://www.khatzidakis.gr/, http://khatzidakis.blogspot.com/
Μίμης Ανδρουλάκης: http://www.mimisandroulakis.gr/, http://mimisandroulakis.blogspot.com/
Αλέξης Τσίπρας: http://www.syn.gr/cv/tsipras.htm

19 thoughts on “Εκδήλωση Blogs, Internet: Η κοινωνία των πολιτών εν όψει των επόμενων εκλογών

 1. bezalel

  Θαυμάσια πρωτοβουλία που ελπίζω να έχει και συνέχεια. Nikan ευχαριστούμε για την εκτενή κάλυψη! Αν καταφέρεις να βρεις και τις παρουσιάσεις… 🙂

 2. Pingback: BLOGS, Internet: Η κοινωνία των πολιτών εν όψει των επόμενων εκλογών « Blogs are like opinions. Everybody has

 3. Rodia

  Συγκράτησα το “μικρές ατομικές μονάδες” της κ. Διαμαντοπούλου και δεν απορώ πλέον γιατί πάμε στραβά ως τόπος. Αναδεικνύουμε πρόσωπα που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η μονάδα είναι απλώς μονάδα, ΕΝΑ δηλαδή. Δεν μπορεί να είναι πολυπληθής, μεγάλη ή μικρή, εκτός αν αναφερόταν σε επιχειρηματικές μονάδες -δυστυχώς, αναφερόταν στα μπλογκ…

 4. Titanas

  Νίκο, αν θέλεις χρησιμοποίησε και το tag bip07 [blogs internet politics 2007]. Το blogs&politics που πήρα από σένα μου βγάζει διάφορες άλλες στο SlideFlickr

 5. haikalis

  Νίκο, ήταν ευκαιρία να σε δω. Οι φίλοι που ψάχνουν το υλικό, θα βρουν την πρώη δόση μέσω του blog μου.

 6. haikalis

  Μια πρώτη φουρνιά του υλικού υπάρχει στο blog μου.. Νίκο, ήταν ευκαιρία να ανακαλύψω ότι έχεις αυτό το πολύ καλό blog.

 7. Guillaume du Gardier

  Hi, unfortunately I can’t take part in the conversation as I can’t undersand you guys, but just wanted to let you know that I really appreciated this opportunity to learn live from the Greek blogosphere, looking forward to hearing again from you.Best from Paris

 8. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Τα social media από τη σκοπιά ενός Venture Capital

 9. nikan

  @Titanas Done!

  @haikalis Στάθη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το υλικό που έκανες διαθέσιμο

  @Guillaume du Gardier Thanks for taking the pain to look into a greek blog, and our blog in particular. I believe we can ‘discuss’ through your blog posts in English, as most of us here speak english, more or less. I have also brought to our readers’ attention your videos and look forward to the one you refer to the event.

 10. nikan

  @Μίμης Ανδρουλάκης Ευχαριστούμε Μίμη. Σιγά σιγά η εικόνα συμπληρώνεται και μπορεί να δει και ν’ ακούσει όλη η μπλογκόσφαιρα τι διαμείφθηκε.

 11. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Ο Αλέξης Τσίπρας σε live συνέντευξη προς bloggers

 12. Pingback: Πολιτικό blog » Blog Archive » Πρώτες εντυπώσεις από την εκδήλωση Blog και πολιτική

 13. DamionKutaeff

  Hello everybody, my name is Damion, and I’m glad to join your conmunity,
  and wish to assit as far as possible.

 14. ta

  Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
  – Για την Ευρώπη,
  – Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
  – Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
  – Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
  – Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
  – Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!

 15. Pingback: Πολιτικό blog » Πρώτες εντυπώσεις από την εκδήλωση Blog και πολιτική

Comments are closed.